Gedichten

2006, ISBN 9077907238
BnM Uitgevers
BestelAlain Delmotte in Poëzierapport: 'Hij zweert en bezweert: Leroy is een dichter die ervoor wil gaan. [...] Tussen begin en einde, tussen het hemelse en het helse, tussen geboorte en dood, tussen schepping en herstel beweegt de jonge dichter zich in zijn bundel. [...] Enerzijds is de bundel door en door zuiders. Zonnig en aards. Gul en hedonistisch. Dat hedonistische laat zich letterlijk smaken [...] in de verwoordingen die Leroy zoekt voor het tactiele en het sensuele. Vaak zijn die verwoordingen pogingen om het hedonistische in taal te ritualiseren. [...] Toen ik de bundel dichtklapte, hield ik er een zonnig gevoel aan over.' (10-05-07). Een aanvulling op de recensie is te vinden bij Paul Rigolle.

Vrouwkje Tuinman in La vie en rose: 'Leroys gedichten zijn zonnig, zuiders en zinnelijk [...] Het sterkst is Leroy wanneer zijn zoete kant samenvalt met een meer edgy blik op de wereld' (23-05-06).

Piet Gerbrandy in de Volkskrant: 'technisch doorwrochte, aan de klassieken en Dante refererende poëzie, veelal met erotische strekking. De gedichten hebben een prettige lichtheid die echter niet lang beklijft. Niet onaardig is een gedicht over kinderen in de duinen' (14-04-06).

Willem Kurstjens in de Limburger: 'Leroy opent zijn bundel [...] met een cyclus charmante, speelse liefdesgedichten. Zoals het tweede gedicht, dat begint met een beeldende en sensuele vergelijking' (05-04-06).

Catharina Blaauwendraad: 'Een oerwoud van wegwijzers op de vaste grond van hier en daar een concreet gerecht, bekende geur, het gevoel van een badhanddoek. [...] De taal is scherp als puin onder de zolen van zomerschoenen.'

Joris Lenstra in Meander: 'Leroy’s Gedichten: het belooft wat, schittert hier en daar, zoals in Requiem. Maar wat het uiteindelijk heeft opgebracht, ik ben er niet kapot van' (18-06-06).

Hervé J. Casier in VKH: 'Leroy schrijft voornamelijk vrije verzen, af en toe in parlando met veel enjambementen, maar ook kernachtig, waarbij hij een waarneming heel precies neerzet. Hoewel niet eenvoudig, geven de gedichten een voldoende inkijk bij een eerste lezing, wat aanzet tot verdere exploratie [...] Frédéric Leroy schrijft met 'Gedichten' een goede bundel: zowel inhoudelijk als vaktechnisch. Graag gelezen. Aan te bevelen.' (01-07).

Wouter Rogiest, informele recensie te lezen op zijn weblog.

Dichters van Nu (Barend van Beesd): 'De beelden die Leroy ons voor ogen tovert doen iets met je, je ontkomt er niet aan en dat is wat goede poëzie met een lezer hoort te doen. [...] een zonder enige twijfel oorspronkelijk dichter. Het wordt tijd dat een grotere uitgeverij dat ook inziet.' (11-07).

Geen opmerkingen: